Allspice Healthy

Búcsúztassük méltó képpen az őszt mi mással, mint egy “tökös” recepttel

Bárányborda sütőtökkel

2019. november 27. - Bartonovszky Krisztina

ŐSZ, MARADJ MÉG!

Mivel már az ajtóban toporog a december és néhány napon belül mindenhonnan karácsonyi receptek folynak majd én úgy gondoltam, hogy még az ősz zárásaként a szezon slágerével, egy hamisítatlan sütőtökös recepttel intenék búcsút a novembernek (de szerintem annyira jó ez a fogás, hogy nyugodtan átmenthetjük decemberre is).

A vidám színű, édeskés ízű tökök nemcsak hogy remekül illenek az őszi ízvilágba, de kiváló C-vitamin forrás, A-vitamin tartalmának köszönhetően immunerősítő hatása van, rostban gazdag és magas az antioxidáns-tartalma.

img_6087.JPG

NEM CSAK A KONYHÁBAN HÓDÍT

A nagyszüleink idejében méltatlan módon takarmánynövényként használt zöldség reneszánszát éli és az Amerikából útnak induló sütőtök-láz nemcsak a gasztro nagyágyúkat, (mint Gordon Ramsay vagy Jamie Oliver) de a divatot is meghódiította. A klasszikus őszi bézs és mustársárga mellett évek óta töretlen népszűségnek örvend a pupmkin spice szín, ami elhozza a meleg színű hulló levelek hangulatát.Így hát nem meglepő, hogy engem is elért a sütőtök-láz és nem állhattam meg, hogy ne szenteljek néhány receptet ennek a zöldségnek.

 Ha Te sem tudsz ellenállni a Starbucks verhetetlen fűszeres sütőtökös lattéjának, itt találod diétás változatát!

DE MIVEL KOMBINÁLJUK?

Édeskés ízével remek komplementere a fanyarkás zöldségeknek és gyümölcsöknek, (mint a gránátalma, vagy akár a spenót) karakteres fűszereknek, (mint a sáfrány, kakukkfű, borsikafű) a markáns ízű húsoknak (nyúl, bárány, liba, vad). Tehetjük salátába, készíthetünk belőle pürét, egészben sütve, minden jóval megtöltve rendkívül látványos fogásként szolgál, de rizottót is ízesíthetük vele egy kis fehérborral.

Mivel az utóbbi időben egyre inkább foglalkoztat a fine dining éttermekben tapasztalt tálalás, ezért egy olyan ételt akartam készíteni, ahol jól látható a rétegzés, a textúrák és egy magasabb szintre emeli az általában csak sütőben sült tököt. E gondolat mentén jutott eszembe a szintén ősszel földre hulló gesztenye, a zsírosabb bárány és a keleties ízvilágot szimbolizáló sáfrány kompozíciója.

Ha megsütöttétek, írjátok meg hogy sikerült, vagy min változtattatok!

A bejegyzés trackback címe:

https://allspicehealthy.blog.hu/api/trackback/id/tr6415327722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása