Allspice Healthy

Karibi hátszínes sali

2019. március 01. - Bartonovszky Krisztina

Nem, nem a kezdődő jóidő hozta meg a kedvemet a friss és citrusos karibi ízekhez, hanem Kevin Curry, azaz @fitmencook. Zseniális rövid receptes videókat készít, amik a ketogén diétába is beilleszthetők!

fullsizeoutput_16bf.jpeg

A ma ismert karibi konyha egy hihetetlenül vegyes fúzió eredménye. Alakulására az őslakos cajun, creol és egyéb indián etnikai csoportok mellett az 1400-as évek végétől az első európai felfedezők által az angol, sapnyol, holland, portugál, majd a rabszolgák behurcolásával az afrikai, az indiai, de később még az arab és a kínai konyha is hatással volt. A rendkívül sokszínű és különböző hatások ellenére ételeik komplexitása jól kiegyensúlyozott, harmonizálnak egymással és könnyen felismerhetőek.

Ebben segít az alap élelmiszereik megismerése, melyekből 1-2 biztos, hogy valamennyi ételükben visszaköszön: rizs, főzőbanán, bab, cassava, koriander, kaliforniai paprika, csicseriborsó, paradicsom, édesburgonya és kókusz. Ugyan szigetenként változik, hogy mely hatás volt erősebb gasztronómiájukra, viszont a régióban egységesen használt Mojo nevű friss zöldfűszerekből készült marinádnak nagy hagyománya van.

Ugyan a leginkább friss zöldségekre és fűszerekre épülő konyhájukat nagyban befolyásolta az ottani kedvező éghajlat, és itthon sajnos még mindig úgy érzem magam, mintha csatába indulnék minden egyes bevásárlás előtt, mert az esetek 80%-ában az egyik alpanyag tuti nem lesz se a piacon, se a boltban, se a másik boltban és így tovább... azért hogy egy kis pozitívumot is mondjak, érezni a lassan, de fokozatosan javuló tendenciát. S ha főzőbanánt még nem is, de 1-1 friss, előre csomagolt fűszernövényt egyre többször látok a polcokon, ami nagyban könnyíti az igazi karibi ízvilág saját konyhánkba csempészését.

fullsizeoutput_16c0.jpeg

A következő recept is a frissességre épül, kevés fűszerrel, kihasználva a ropogós zöldségek és az édes mangó intenzív ízét. Ha utána kerestek, leginkább a trinidad és tobagói mango chow salátára hasonlít. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://allspicehealthy.blog.hu/api/trackback/id/tr1014658089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Richardzsolt 2019.03.02. 22:38:49

Egyik új kedvenc receptem lett. Teljes mértékben egészséges és a husi miatt laktató is. Megdupláztam mindent, a mennyiségnél, mert nekem 1 adag nem elég, 2 kell meg páromnak is azért maradjon :D www.ujsagomat.hu/aldi/ betáraztam Aldiból rengeteg Jalapenoval, még akciós, ha gondolod.

Bartonovszky Krisztina 2019.03.07. 20:51:38

@Richardzsolt: Nagyon örülök, hogy ízlik a sali és köszi a tippet, jalapenoból sosem elég! :)
süti beállítások módosítása