Allspice Healthy

A palacsinta, a kecske és a káposzta

Vannak ételek, amiket nagyjából mindenki szeret és van a palacsinta...

2019. november 23. - Bartonovszky Krisztina

Én még nem találkoztam olyannal, aki ne szeretné a palacsintát, de ha Ti ismertek bárkit, aki ne lenne oda a palacsintáért, ne habozzatok és írjátok meg!

matcha_palacsinta.jpgVaníliás-gránátalmás matcha palacsinta 

Palacsinta, az univerzális

Noha ehetjük édesen, ehetjük sósan, ehetjük magában, ehetjük főfogásként, vagy deszertként, bevallom nekem a palacsinta egyet jelent a tökéletes reggelivel és leginkább édesen szeretem! Emlékszem, anyukám séfeket megszégyenítő ügyességel dobálta-forgatta gyerekkoromban a palacsintákat, aztán megkentük nagymamám isteni, sárgabarack lekvárjával. De legalább ekkora kedvenc (volt) a Nutellás palacsinta, persze egy jó nagy kanál töltelékkel.

Kevesen tudják, a palacsinta szó a latin placenta szóból ered, ami lepényt jelent.

Nincsen rózsa tövis nélkül

A palacsinta ellenálhatatlan, de sajnos egy nagy bibi van vele: keményen hízlal. Ráadásul a cukorlöket napokra felborítja az étkezésedet. (Én legalábbis rendkívül érzékenyen reagálok rá, utána napokig kívánom az édeset.)

Így aztán - hogy maradjunk a közmondásoknál -. elgondolkodtam, hogyan lehetne megoldani, hogy a kecske is jóllakjon és közben a káposzta is megmaradjon. Vagyis  nem a palacsintáról lemondás mellett döntöttem, hanem elkeztem kutatni, hogy ha nem is büntetlenül, de kisebb lelkiismeretfurdalással fogyaszthassam gyerekkorom kedvencét. 

Vaníliás-gránátalmás matcha 'light' palacsinta

Kezdjük azzal, hogy gyorsan tisztázzuk, hogy mi is az a matcha (azaz matcha tea por). Ez egy különleges eljárással készülő zöldtea, mely Kínából származik. A tealeveleket éréskor egy takaróval fedik, ami megvédi a napsugaraktól, ezáltal kellemes, frissebb ízt kölcsönöz a tealeveleknek, melyeket szárítás után porított állagban árusítanak.

A matcha teát rakhatjuk a tésztába és a töltelékbe is, de a titok a lisztben és a tej helyettesítésében rejlik (hiszen ezek alkotják a tészta tömegét). Szerencsére már rengeteg gyártó van, akik alternatív liszteket kínálnak, melyekből ugyanolyan finom palacsinta készül. Akik abba a hibába esnének, hogy csak a bevitt kalória mennyiségét figyelik, azoknak jelzem, hogy a kalóriatartalma egy ilyen palacsintának sem lesz sokkal alacsonyabb!

(Az általam preferált Szafi Reform szénhidrátcsökkentett, gluténmentes paleo liszttel készült palacsintának darabonként 83 a kalóriatartalma, míg egy hagyományosnak 90-100 körül mozog.)

A hagyományos liszttel szemben, ami egyszerű szénhidrát, ennek jóval alacsonyabb glikémiás indexe, vagyis nem vezet olyan magas vércukoringadozáshoz. (Szuperül eltelít, nem jön a jól ismert kajakóma és nem leszünk 2 óra múlva megint éhesek.)

Az elkészítése ugyanolyan könnyű, mint a hagyományos palcsintáé, egyedül az fontos, hogy minden darab alá tegyünk egy kis kókuszzsírt, így nem tapad le sütéskor.

Töltelék

Térjünk át a töltelékre, mert általában ez az, ami igazán megdobja a kalóriát. Csak példa képpen: 3 evőkanál Nutella - ami kb 60 grammank felel meg - 326 kcal, míg 15 g kakaópor 2 evőkanál kókuszkrémmel, steviával csak 100 kcal. Itt is igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik: A Nutella több, mint fele cukor, míg a kakaó és a kókuszkrém zsírdús, ezért sokkal jobban eltelítenek hosszú időre. (De persze nehéz a Nutella szerelmeseit meggyőznöm, hogy egy kis kakaópor édesítővel lehet ugyanolyan finom, ezért pár hét múlva hozok Nektek egy egészségesebb mogyorókrém receptet!)

Azért is szeretem ezt a receptet, amiért a főzést úgy általában. Manapság egész könnyen juthatunk hozzá a legtávolabbi tájak egzotikus fűszereihez, alapanyagaihoz, így palacsintatöltelék tekintetében sem kell a lekvár, kakaó, túró háromszögnél leragadni, hanem bátran kísérletezhetünk és két kávéskanál matcha tea por hozzáadásával egy pillanat alatt távol-keleti ízeket varázsolhatunk a diétás palacsintánkba.

Aki kedvet kapott a Matcha teás fogásokhoz, annak ajánlom egy korábbi receptemet, a Nyers vegán matcha-fehér csokoládé tortát

A bejegyzés trackback címe:

https://allspicehealthy.blog.hu/api/trackback/id/tr4315302270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása