Allspice Healthy

Tel Avivi gasztro-körkép

Utazás nagy kanállal

2019. március 12. - Bartonovszky Krisztina

Ti is ismeritek azt az érzést, mikor egy újonnan felfedezett úticél annyira magával ragad, hogy hosszú idő múlva is honvágyat éreztek az adott hely iránt? "Nyaralás" során szinte minden megismert helyszínt nagyszerűnek és érdekesnek találok, viszont ritkán fog el az az érzés, hogy az életemet is el tudnám képzelni ott.

Tel Aviv pedig pont egy ilyen hely a számomra. Olyan nagy múltra nem tekint vissza, mint Izrael többi, történelmi jelentőségű városa, viszont egy igazán pörgős, kozmopolita hely, szuper időjárással, rengeteg programlehetőséggel, színes, ekletikus utcácskákkal, ahol a modern és régi épületek találkozása remek harmóniát teremt. Az emberek kedvesek és barátságosak, a professzionalizmust lépten-nyomon észreveszed és kivétel nélkül mindenki beszél angolul! Ami miatt pedig teljesen azonosulni tudtam a laza helyiekkel az az, hogy mindenki rendkívül sportos és egészségtudatos!

fullsizeoutput_16f1.jpeg

fullsizeoutput_16ef.jpeg

fullsizeoutput_16f2.jpeg

Sokan meglepődtek, mikor meséltem, hogy hova utazunk, mivel elég szélsőséges Izrael megítélése vitatott politikája miatt. Viszont én azt vallom, hogy nyitottnak és befogadónak kell lenni ahhoz, hogy igazi valójában megismerjük a világot és a mainstream média sokszor árnyalt képet ad a dolgokról. Pár napos ottartózkodásom ideje alatt pedig úgy ítéltem meg, hogy a Tel Avivban élő emberekre abszolút nem jellemző a sok helyen hallható vallási fanatizmus, kimondottan befogadóak az idegen kultúrákkal szemben és rövidke kis élménybeszámolóm után remélem Ti is megértitek, hogy mivel is bolondított magába ez a sosem alvó, vibráló tengerpari meseváros. :)

 Amellett, hogy kultúrális szempontból is teljesen magával ragadott, a gasztronómiája is rendkívül inspiratív hatással volt rám. Lassan már egy hónap is eltelt az utazásom óta és még mindig rengeteg ihletet merítek az ott kóstolt ételek emlékéből. Hihetetlenül változatos, egy igazi olvasztótégely, mely a tradicionális zsidó specialitásokon felül magába szívta a környező országok ízeit és a világ számos pontjáról betelepülő zsidóság az ottani tájakra jellemző kulináris fortélyokat is harmónikusan beépítette gasztronómiájába.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy imádják a szintén friss zöldfűszereken és zöldségeken alapuló olasz konyhát fúzionálni az Ő citrusos és közel-keleti fűszeres konyhájukkal. Bevallom, én is rögtön beleszerettem ebbe a házasításba, s nagy megdöbbenésemre a legnagyobb meglepetést a desszertek okozták. Csak úgy, mint a főfogásaikban, a keleties és olasz fúzió itt is kellemes párost alkotnak. A török édes és ropogós kadayif tésztát remekül kiegészítette a panna cotta jellegű krém és az erdei gyümölcsös kompót.

fullsizeoutput_16f3.jpeg

fullsizeoutput_16dc.jpeg

fullsizeoutput_16ee.jpeg

fullsizeoutput_16ed.jpeg

S hogy hova menjünk valami finomságért? A belvárost járva gyakorlatilag minden sarkon találunk egy kis franciásan romantikus, lugasos kávézót vagy a hajódokkhoz kiérve egy hangulatos hipszter bárt tele mosolygós helyiekkel. Az éhhaláltól éjszaka se kell tartanunk, mert a pizzás és a shawarmás mellett pár perc alatt megtaláltuk a legjobb kézműves hamburgerezőst, amit mi később csak a helyi Zing Burgerként emlegettünk. :)

De amiért az egészséges táplálkozás élharcosaként igazán lelkesedni tudtam, az az össznépi tudatos életmód, ami által akármilyen étterembe betérve találunk valami diétás opciót is az étlapon, a kávézókban pedig egyenesen sértésnek veszik a feltételezést, hogy esetleg nem tartanak alternatív tejet is a bocis verzió mellett. :) Imádtam ezt a hozzáállást és azt is, hogy még a kis éjjel-nappalik is tele voltak a nálunk csak a piacon látható minőségű zöldségekkel, gyümölcsökkel.

A különböző diétát folytatók közül főleg a vegánoknak számít a földi paradicsomnak a város, cukor-, és gluténmentesség terén még van hova fejlődniük a vendéglátóegységeknek, de egyszer egy évben én se tudtam ellenállni a kísértésnek és sikerült végigkóstolnom a veszélyesen csábító sütikínálatot. :)

Na, kit győztem meg, hogy rákerüljön Tel Aviv a bakancslistára? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://allspicehealthy.blog.hu/api/trackback/id/tr6614676084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása