Allspice Healthy

Búcsúztassük méltó képpen az őszt mi mással, mint egy “tökös” recepttel

Bárányborda sütőtökkel

2019. november 27. - Bartonovszky Krisztina

ŐSZ, MARADJ MÉG!

Mivel már az ajtóban toporog a december és néhány napon belül mindenhonnan karácsonyi receptek folynak majd én úgy gondoltam, hogy még az ősz zárásaként a szezon slágerével, egy hamisítatlan sütőtökös recepttel intenék búcsút a novembernek (de szerintem annyira jó ez a fogás, hogy nyugodtan átmenthetjük decemberre is).

A vidám színű, édeskés ízű tökök nemcsak hogy remekül illenek az őszi ízvilágba, de kiváló C-vitamin forrás, A-vitamin tartalmának köszönhetően immunerősítő hatása van, rostban gazdag és magas az antioxidáns-tartalma.

img_6087.JPG

Tovább

A palacsinta, a kecske és a káposzta

Vannak ételek, amiket nagyjából mindenki szeret és van a palacsinta...

Én még nem találkoztam olyannal, aki ne szeretné a palacsintát, de ha Ti ismertek bárkit, aki ne lenne oda a palacsintáért, ne habozzatok és írjátok meg!

matcha_palacsinta.jpgVaníliás-gránátalmás matcha palacsinta 

Palacsinta, az univerzális

Noha ehetjük édesen, ehetjük sósan, ehetjük magában, ehetjük főfogásként, vagy deszertként, bevallom nekem a palacsinta egyet jelent a tökéletes reggelivel és leginkább édesen szeretem! Emlékszem, anyukám séfeket megszégyenítő ügyességel dobálta-forgatta gyerekkoromban a palacsintákat, aztán megkentük nagymamám isteni, sárgabarack lekvárjával. De legalább ekkora kedvenc (volt) a Nutellás palacsinta, persze egy jó nagy kanál töltelékkel.

Kevesen tudják, a palacsinta szó a latin placenta szóból ered, ami lepényt jelent.

Nincsen rózsa tövis nélkül

A palacsinta ellenálhatatlan, de sajnos egy nagy bibi van vele: keményen hízlal. Ráadásul a cukorlöket napokra felborítja az étkezésedet. (Én legalábbis rendkívül érzékenyen reagálok rá, utána napokig kívánom az édeset.)

Így aztán - hogy maradjunk a közmondásoknál -. elgondolkodtam, hogyan lehetne megoldani, hogy a kecske is jóllakjon és közben a káposzta is megmaradjon. Vagyis  nem a palacsintáról lemondás mellett döntöttem, hanem elkeztem kutatni, hogy ha nem is büntetlenül, de kisebb lelkiismeretfurdalással fogyaszthassam gyerekkorom kedvencét. 

Vaníliás-gránátalmás matcha 'light' palacsinta

Kezdjük azzal, hogy gyorsan tisztázzuk, hogy mi is az a matcha (azaz matcha tea por). Ez egy különleges eljárással készülő zöldtea, mely Kínából származik. A tealeveleket éréskor egy takaróval fedik, ami megvédi a napsugaraktól, ezáltal kellemes, frissebb ízt kölcsönöz a tealeveleknek, melyeket szárítás után porított állagban árusítanak.

A matcha teát rakhatjuk a tésztába és a töltelékbe is, de a titok a lisztben és a tej helyettesítésében rejlik (hiszen ezek alkotják a tészta tömegét). Szerencsére már rengeteg gyártó van, akik alternatív liszteket kínálnak, melyekből ugyanolyan finom palacsinta készül. Akik abba a hibába esnének, hogy csak a bevitt kalória mennyiségét figyelik, azoknak jelzem, hogy a kalóriatartalma egy ilyen palacsintának sem lesz sokkal alacsonyabb!

(Az általam preferált Szafi Reform szénhidrátcsökkentett, gluténmentes paleo liszttel készült palacsintának darabonként 83 a kalóriatartalma, míg egy hagyományosnak 90-100 körül mozog.)

A hagyományos liszttel szemben, ami egyszerű szénhidrát, ennek jóval alacsonyabb glikémiás indexe, vagyis nem vezet olyan magas vércukoringadozáshoz. (Szuperül eltelít, nem jön a jól ismert kajakóma és nem leszünk 2 óra múlva megint éhesek.)

Az elkészítése ugyanolyan könnyű, mint a hagyományos palcsintáé, egyedül az fontos, hogy minden darab alá tegyünk egy kis kókuszzsírt, így nem tapad le sütéskor.

Töltelék

Térjünk át a töltelékre, mert általában ez az, ami igazán megdobja a kalóriát. Csak példa képpen: 3 evőkanál Nutella - ami kb 60 grammank felel meg - 326 kcal, míg 15 g kakaópor 2 evőkanál kókuszkrémmel, steviával csak 100 kcal. Itt is igaz, hogy az ördög a részletekben rejlik: A Nutella több, mint fele cukor, míg a kakaó és a kókuszkrém zsírdús, ezért sokkal jobban eltelítenek hosszú időre. (De persze nehéz a Nutella szerelmeseit meggyőznöm, hogy egy kis kakaópor édesítővel lehet ugyanolyan finom, ezért pár hét múlva hozok Nektek egy egészségesebb mogyorókrém receptet!)

Azért is szeretem ezt a receptet, amiért a főzést úgy általában. Manapság egész könnyen juthatunk hozzá a legtávolabbi tájak egzotikus fűszereihez, alapanyagaihoz, így palacsintatöltelék tekintetében sem kell a lekvár, kakaó, túró háromszögnél leragadni, hanem bátran kísérletezhetünk és két kávéskanál matcha tea por hozzáadásával egy pillanat alatt távol-keleti ízeket varázsolhatunk a diétás palacsintánkba.

Aki kedvet kapott a Matcha teás fogásokhoz, annak ajánlom egy korábbi receptemet, a Nyers vegán matcha-fehér csokoládé tortát

Pumpkin Spice Latte

Sütőtökös, fűszeres latte

Ha bevalljuk magunknak, ha nem, az amerikaiak által kedvelt könnyed, őszies ital itthon is belopta magát sokunk szívébe. A hagyományos vonalat képviselő kávéimádók lehet, megborzonganak már az ízesített kávék gondolatától is, pedig mi sem okozhatna nagyobb élvezetet egy hűvös, őszies reggelen, mint egy gőzölgő, a sütőtökpürétől lágy, krémes állagot kölcsönző, fűszeres itallal bekuporodni a meleg paplan alá, mielőtt beindulna az egész napos pörgés?

 

Ahelyett, hogy egy közeli kávézó cukorszirupos, ízfokozós lattéját választanánk, könnyen elkészíthetjük az ikonikus kávét otthon is, természetes alapanyagokból! A maximális élményért ajánlatos beizzítani a meleget árasztó kandallót, ami jókedvű ropogásával gondoskodik a teljes ellazulásunkról. (Akinek épp nincs kéznél egy kandalló se keseredjen el, a YouTube-on remek hangulatzenéket lehet találni, csakhogy minél inkább átszellemüljünk!)

img_6146.JPG

Tovább

Medvehagyma pesto

Irány a piac, mielőtt még vége a szezonnak!

Honnan lehetünk biztosak abban, hogy határozottan itt a tavasz? Úgy, hogy végre elérkezett a medvehagyma szezonja.

Vigyázat! Időjárástól függően csak 1-2 hónapig elérhető ez a fokhagymásan csípős növény. Addig viszont pont elég időnk van mindent jól tele-medvehagymázni és még pestót is készíteni belőle.

fullsizeoutput_194e.jpeg

Tovább

Padlizsántekercsek indiai tofukrémmel

fullsizeoutput_18d7.jpeg

Vegán hétköznapokat tartunk, ehhez pedig ahogy egy rövid bejegyzésemben már utaltam rá, fel kell kötnöm a gatyám. Az utóbbi időben hiába főzök egyre gyakrabban vegán fogásokat, nehéz olyan receptekkel előrukkolnom, amik a ketogén diétában is megállják a helyüket és hús nélkül is eltelítenek.

Viszont nem véletlen tartja a mondás, hogy gyakorlat teszi a mestert, a sok inspiráló kép, amit leginkább az Instán látok egy újabb löketet adott. Illetve a rendelkezésre álló ismeretanyag, amit az évek során megismertem és folyamatosan szívom magamba szintén hozzásegít, hogy tudjam, mit mivel érdemes kombinálni ha növényi alapú ételről van szó.

A mai recept két fő alapanyaga a szójababból fermentálás útján készülő tofu és a sokakat megosztó lila zöldségünk, a padlizsán. A padlizsánt lehet szeretni vagy nem szeretni karakteres íze miatt, de egy biztos; a zöldségek azon csoportjába tartozik, melyeknek nagy a vízmegtartó képessége és a rosttartalma, ezáltal remekül eltelítenek. A tofu szintén hozzásegít a jóllakottság érzéséhez, hiszen kiváló fehérjeforrás.

fullsizeoutput_18d8.jpeg

Tel Avivi gasztro-körkép

Utazás nagy kanállal

Ti is ismeritek azt az érzést, mikor egy újonnan felfedezett úticél annyira magával ragad, hogy hosszú idő múlva is honvágyat éreztek az adott hely iránt? "Nyaralás" során szinte minden megismert helyszínt nagyszerűnek és érdekesnek találok, viszont ritkán fog el az az érzés, hogy az életemet is el tudnám képzelni ott.

Tel Aviv pedig pont egy ilyen hely a számomra. Olyan nagy múltra nem tekint vissza, mint Izrael többi, történelmi jelentőségű városa, viszont egy igazán pörgős, kozmopolita hely, szuper időjárással, rengeteg programlehetőséggel, színes, ekletikus utcácskákkal, ahol a modern és régi épületek találkozása remek harmóniát teremt. Az emberek kedvesek és barátságosak, a professzionalizmust lépten-nyomon észreveszed és kivétel nélkül mindenki beszél angolul! Ami miatt pedig teljesen azonosulni tudtam a laza helyiekkel az az, hogy mindenki rendkívül sportos és egészségtudatos!

fullsizeoutput_16f1.jpeg

Tovább

Karibi hátszínes sali

Nem, nem a kezdődő jóidő hozta meg a kedvemet a friss és citrusos karibi ízekhez, hanem Kevin Curry, azaz @fitmencook. Zseniális rövid receptes videókat készít, amik a ketogén diétába is beilleszthetők!

fullsizeoutput_16bf.jpeg

A ma ismert karibi konyha egy hihetetlenül vegyes fúzió eredménye. Alakulására az őslakos cajun, creol és egyéb indián etnikai csoportok mellett az 1400-as évek végétől az első európai felfedezők által az angol, sapnyol, holland, portugál, majd a rabszolgák behurcolásával az afrikai, az indiai, de később még az arab és a kínai konyha is hatással volt. A rendkívül sokszínű és különböző hatások ellenére ételeik komplexitása jól kiegyensúlyozott, harmonizálnak egymással és könnyen felismerhetőek.

Ebben segít az alap élelmiszereik megismerése, melyekből 1-2 biztos, hogy valamennyi ételükben visszaköszön: rizs, főzőbanán, bab, cassava, koriander, kaliforniai paprika, csicseriborsó, paradicsom, édesburgonya és kókusz. Ugyan szigetenként változik, hogy mely hatás volt erősebb gasztronómiájukra, viszont a régióban egységesen használt Mojo nevű friss zöldfűszerekből készült marinádnak nagy hagyománya van.

Ugyan a leginkább friss zöldségekre és fűszerekre épülő konyhájukat nagyban befolyásolta az ottani kedvező éghajlat, és itthon sajnos még mindig úgy érzem magam, mintha csatába indulnék minden egyes bevásárlás előtt, mert az esetek 80%-ában az egyik alpanyag tuti nem lesz se a piacon, se a boltban, se a másik boltban és így tovább... azért hogy egy kis pozitívumot is mondjak, érezni a lassan, de fokozatosan javuló tendenciát. S ha főzőbanánt még nem is, de 1-1 friss, előre csomagolt fűszernövényt egyre többször látok a polcokon, ami nagyban könnyíti az igazi karibi ízvilág saját konyhánkba csempészését.

fullsizeoutput_16c0.jpeg

A következő recept is a frissességre épül, kevés fűszerrel, kihasználva a ropogós zöldségek és az édes mangó intenzív ízét. Ha utána kerestek, leginkább a trinidad és tobagói mango chow salátára hasonlít. :)

Feldobox Élménycsomag - Mert a Valentin nap a közös pillanatról szól

Február 14-én ünnepeljük a szerelem ünnepét, a Valentin napot, mely elnevezést az angolszász kultúrából vettük át, pedig a magyar néphiedelem részeként is ismerhetjük Bálint napként.

Az ünneplés egészen az ókori Rómáig eredeztethető vissza, mely vallási ünnep célja az volt, hogy kiengeszteljék a farkas alakú, rosszindulatú Lupercus istent. Ám a pápa 496-ban elrendelte, hogy az addigi pogány Luperkalia ünnep helyett Szent Valentinra emlékezzenek február 14-én, kinek mártírhalálát több legenda övezi.

A legismertebb szerint II. Claudius császár megtiltotta, hogy a fiatal férfiak házasodjanak, ugyanis azt gondolta, hogy a nőtlen és gyermektelen férfiakból jobb katonák válnak. A tiltás ellenére azonban Szent Valentin keresztény szertartás szerint titokban összeeskette a fiatalokat, mely cselekedetéért a császár bebörtönözte. Rabként sínylődve a hite erejével csodát tett és visszaadta a börtönőr vak lányának látását. Kivégzése napján a pap búcsúüzenetet hagyott a lánynak, amelyet így írt alá: ”A Te Valentinod.”

A Valentin napi üzenetküldés eredetének ez a leggyakoribb magyarázata.

 img_0061.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása